Europeanen op vakantie in het buitenland: reis- en betaalgewoonten

05/08/2015

Press Release Image

Spanje en de VS zijn de komende drie jaar de topvakantiebestemming voor Europeanen (allebei 35%), gevolgd door Italië (33%), Frankrijk en Duitsland (allebei 29%).

Eén Europeaan op drie gaat nu vaker op vakantie dan vijf jaar geleden.

Zwitsers gaan het vaakst op vakantie naar het buitenland: gemiddeld 2,07 keer per jaar. Het Europese gemiddelde ligt op 1,63.

De Europeanen gaan het liefste op citytrip of strandvakantie. De voorbije jaren werden respectievelijk 62% en 61% van die vakanties geboekt. 14% van de Europese reizigers boekte een wintersportvakantie.

Zo’n 124 miljoen Europeanen (34%) die in het buitenland op vakantie gaan gebruiken hun kredietkaart voor betalingen.

Brussel, 5 augustus 2015: Een recente studie, Cross Border Spending 2015[1], uitgevoerd door Visa Europe die het gedrag van Europeanen in het buitenlang analyseerde, onthulde een aantal interessante inzichten over de reis- en betaalgewoonten van Europeanen op reis in het buitenland.

Meer dan 7 Europeanen op 10 gaan op reis naar het buitenland…

74% van de Europese bevolking of 364,5 miljoen mensen[2] gingen de voorbije drie jaar op reis naar het buitenland, van wie 276 miljoen het afgelopen jaar. Minstens één reisje naar het buitenland per jaar is het gemiddelde voor 218 miljoen mensen op ons continent, terwijl 127,5 miljoen van hen twee of drie keer per jaar naar het buitenland reizen, en ongeveer 11 miljoen gemiddeld zelfs meer dan 5 keer per jaar.

Amerika en Spanje zijn de volgende topbestemmingen: 35% van de Europeanen heeft plannen om in de komende jaren naar die landen te reizen. Daarna zijn Italië, Frankrijk en Duitsland de populairste bestemmingen.

… terwijl nog geen 4 Europeanen op 10 hun kredietkaart op reis meenemen

Met het onderzoek Cross Border Spending 2015 wilde Visa Europe weten hoe Europese reizigers in het buitenland betalen. Uit het onderzoek blijkt dat zo’n 124 miljoen Europeanen (34%) met hun kredietkaart betalen in het buitenland.

Citytrips en strandvakanties zijn de favoriete bestemmingen

Van alle Europeanen die de voorbije drie jaar op reis gingen naar het buitenland, koos 62% (226 miljoen) ervoor een hoofdstad of kunststad te bezoeken en ging 61% (222 miljoen) voor een strandvakantie. Daarnaast gingen zo’n 55 miljoen Europeanen de voorbije drie jaar kamperen, terwijl er nog eens 22 miljoen naar het buitenland trokken voor ecotoerisme.

De Turken zijn de trouwste strandvakantiegangers: 69% van hen ging de voorbije drie jaar ten minste één keer op strandvakantie in het buitenland. Bovendien deden ze ook het meest de volgende soorten vakantie in het buitenland: avonturenvakanties (32%), kampeervakanties (27%), ecotoerisme (22%) en zeilvakanties (10%). De Tsjechen zijn de grootste backpackers en gaan het vaakst op wintervakantie in het buitenland (25%).

Ondanks de economische situatie verklaarde een derde van de ondervraagden (meer dan 120 miljoen Europese reizigers) dat ze nu vaker op reis gaan dan 5 jaar geleden. De Europeanen die het vaakst reizen zijn tussen 55 en 64 jaar oud. Van alle nationaliteiten reizen de Zwitsers het vaakst tijdens het jaar. Zij gaan 2,07 keer per jaar op reis naar het buitenland. Het Europese gemiddelde ligt op 1,63 keer. De Zwitsers worden op de voet gevolgd door de Oostenrijkers en de Belgen. Om precies te zijn: 80% van de Belgische vakantiegangers gaat op reis naar het buitenland.

Belgische reizigers houden vast aan contant geld, de minst veilige betaalmethode in het buitenland

86% van de Europese vakantiegangers wisselen nog altijd geld in een wisselinstelling of het wisselkantoor op de luchthaven voor ze aan hun reis beginnen. Daar zijn de Belgische reizigers geen uitzondering op. Minder dan de helft van hen (44%) gebruikt hun kredietkaart om in het buitenland te betalen. Ze wisselen liever geld voor hun vertrek, ook al geven ze toe dat daar veel tijd in kruipt en dat dat nog iets extra’s is waaraan ze moeten denken voor ze op vakantie vertrekken.

De helft van de Europeanen gebruikt hun krediet- of debetkaart voor grote uitgaven, zoals voor het hotel of uitstapjes, maar blijven de voorkeur geven aan contant geld voor kleine aankopen. Meer dan een derde (38%) verkiest om contant geld te gebruiken om binnen het vooropgestelde budget te blijven, zelfs al verklaart ongeveer 30% (110 miljoen) van de Europese reizigers hun krediet- of debetkaart te gebruiken voor de meeste aankopen, en voldoende contant geld mee te nemen voor initiële uitgaven bij hun aankomst, zoals het vervoer van de luchthaven naar het centrum van de stad.

Jean-Marie de Crayencour, Country Manager Belux voor Visa Europe: Uit de informatie die we met het onderzoek van Visa Europe vergaarden, blijkt dat Europese reizigers zich bewust zijn van de voordelen gekoppeld aan het kaartgebruik in het buitenland. 335 miljoen Europeanen gebruikten een kaart om over de grens te betalen of geld af te halen, dat is ongeveer 92% van alle Europese volwassenen die op reis gaan naar het buitenland. Dat wordt ook bevestigd door de jaarresultaten van Visa Europe voor 2014, waaruit blijkt dat meer dan 1 miljard transacties op Visa-producten geregistreerd werden op grensoverschrijdende reizen.”

Visa is de slimste manier voor betalingen in het buitenland

“Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van een Visa-kaart op reis: met Visa wissel je namelijk goedkoper geld in de lokale munteenheid, aangezien de transactie altijd berekend wordt op de officiële wisselkoers[3], zonder commissie zoals dat normaal wel gebeurt in het wisselkantoor[4]. Bovendien is het hebben van een kredietkaart in het buitenland een behoorlijke noodzaak. In veel landen hebben hotels, autoverhuurbedrijven en tour operators vaak een kredietkaart nodig als boekingsgarantie en soms worden contante betalingen zelfs gewoon niet aanvaard. Tot slot maken het gebruiksgemak, het comfort en de snelheid van elektronische betalingen, plus de uitermate hoge veiligheid en het wereldwijde aanvaardingsnetwerk van Visa de ideale reisgezel voor wie zijn of haar vakantie in het buitenland wil doorbrengen”, aldus Jean-Marie de Crayencour.

Om het gebruik van de Visa-kaart in het buitenland te stimuleren, ook voor kleine aankopen, kondigde Visa Europe onweerstaanbare aanbiedingen aan voor uitgaven die reizigers doen tijdens het shoppen, voor entertainment, culturele activiteiten, restaurantbezoekjes en andere. ‘Visa City Offers’ is een pan-Europees programma voor Visa-kaarthouders: iedereen die deze zomer een bezoekje wil brengen aan Barcelona, Berlijn, Londen, Milaan of Parijs kan korting krijgen wanneer ze met hun Visa-kaart betalen. De aanbiedingen en details van de Visa City Offers-campagne zijn hier te vinden: www.visa.co.uk/goldenspace/city-offers.

Jean-Marie de Crayencour, besluit: Visa wordt aanvaard op miljoenen locaties in ruim 200 landen en je kunt je Visa-kaart gebruiken om geld af te halen aan bijna 400.000 geldautomaten verspreid over heel Europa. Europese reizigers beschikken daarmee over een snelle en veilige manier om overal en altijd toegang te hebben tot hun geld, zeker omdat Visa zo wijdverspreid aanvaard wordt. Contant geld meenemen op reis kan ongemakkelijk zijn, en bovendien zijn de Visa-producten vandaag gemakkelijker en comfortabeler dan ooit.”


[1]. Tenzij anders vermeld verwijzen alle statistieken naar het onderzoek dat Populus tussen 6 en 23 maart in opdracht van Visa uitvoerde waarbij 2.000 volwassenen ouder dan 18 werden ondervraagd in elk van de volgende Europese landen: Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Spanje, Zweden, Turkije, Oostenrijk, Tsjechië, Ierland, Noorwegen, Denemarken, Finland, België en Zwitserland. De steekproefomvang was in elk land representatief voor het nationale gemiddelde. De data voor het onderzoek worden dan berekend en vergeleken met die van de WHO in 2014 – Europese volwassen bevolking van 492.500.000.

[2]. Vakantieganger of reiziger wordt gedefinieerd als iemand die de voorbije drie jaar minstens één keer in het buitenland is geweest

[3]. Gepubliceerd op www.visaeurope.com/making-payments/exchange-rates

[4]. Het gebruik van Visa-kaarten is onderworpen aan de voorwaarden van de bank die de kaarten uitgeven. Wanneer je in het buitenland een Visa-kaart gebruikt, zie je duidelijk alle kosten die je voor het gebruik van je kaart kunnen worden aangerekend. In tegenstelling tot de verborgen kosten van geld afhalen in een wisselkantoor, die kunnen variëren op basis van de waarde van de munteenheid die je wisselt.