Opladen van elektrische voertuigen (EV): Visa roept op tot gestandaardiseerde, naadloze en interoperabele betalingen

02/02/2022

Press Release Image
  • In het kader van de gesprekken over interoperabele betalingen en systemen voor EV-laadinfrastructuur roept Visa de sector op om standaarden voor interoperabele betalingen in te bouwen die de consument meer comfort en een ruimere keuze bieden.
  • Visa begint ook aan een nieuwe gespreksronde met fabrikanten van EV-laadpunten om te achterhalen welke barrières de installatie van contactloze betaalpunten bemoeilijken en om robuuste oplossingen te identificeren.
  • Visa wordt de eerste vertegenwoordiger van de gemeenschap van aanbieders van financiële diensten en betaaloplossingen die zich aansluit bij het Charging Interface Initiative CharIN, een internationale non-profitorganisatie die met alle schakels van de waardeketen op het vlak van e-mobiliteit samenwerkt.

BRUSSEL, 2 februari 2022 – Visa (NYSE: V) doet vandaag een oproep om gestandaardiseerde systemen te ontwikkelen die naadloze, interoperabele betalingen bij laadpunten voor elektrische voertuigen (EV) in heel Europa mogelijk maken. Het bedrijf meent dat de Europese EV-laadsector zich ertoe moet verbinden om consumenten vrij een betaalmethode te laten kiezen, voornamelijk door met open-loop en interoperabele betalingen te werken.

Op dit ogenblik bestaat er binnen de sector geen algemene standaard voor de aanvaarding van betalingen bij EV-laadpunten. Dit zorgt ervoor dat consumenten overal in Europa vaak niet zelf een betaalmethode kunnen kiezen en verplicht zijn om de enige aangeboden optie te gebruiken (bijvoorbeeld zich abonneren op een app of een programma van een provider) of hun voertuig zelfs niet kunnen opladen omdat ze niet het vereiste abonnement afgesloten hebben. Slechts een klein aantal Europese landen, waaronder Duitsland, beschikt over een wetgevend kader voor een gestandaardiseerde aanpak.

Om bij te dragen aan het verbeteren van die situatie voor de consument, start Visa nu een consultatieronde. Het gaat praten met fabrikanten van EV-laadpunten en andere vooraanstaande spelers uit de sector om te achterhalen welke barrières een wijdverspreide aanvaarding van interoperabele, contactloze en digitale betalingen in de weg staan en welke oplossingen hiervoor gevonden kunnen worden.

Visa kondigde ook aan dat het als eerste onderneming uit de sector van de financiële diensten en betaaloplossingen als volwaardig lid tot het Charging Interface Initiative (CharIN) zal toetreden. CharIN heeft zich tot doel gesteld om wereldwijde laadstandaarden te promoten en verenigt de verschillende spelers in de volledige breedte van de e-mobiliteit om een wereldwijde infrastructuur en een veilig laad- en betaalprotocol te ontwikkelen, evenals nieuwe technologieën om de EV-transitie vlotter te laten verlopen en een snellere en uitgebreidere omschakeling naar elektrisch rijden aan te moedigen. Als lid van CharIN wil Visa zijn expertise op het vlak van betalingen gebruiken om deze doelstellingen te ondersteunen.

Michiel Wielhouwer, Executive Director van Visa voor Frankrijk, België en Luxemburg, verklaarde in dit verband: “We geloven dat een wijdverbreid gebruik van elektrische voertuigen van fundamenteel belang is om Europa te helpen zijn doelstellingen op vlak van netto nul uitstoot te realiseren. Mensen garanderen dat ze makkelijk kunnen betalen wanneer ze hun voertuig opladen, is essentieel als we hen willen laten overschakelen op elektrisch rijden. Op dit moment is dat nog niet het geval. Wij denken dat dit moet veranderen, zodat consumenten de keuze krijgen die ze verdienen.

We willen onze rol spelen bij het vinden van oplossingen voor deze uitdaging. Daarom gingen we van start met een sectorraadpleging over hoe contactloze en digitale betalingen als standaard kunnen worden aanvaard. We kijken er ook naar uit om als lid van CharIN een bijdrage te leveren en het debat vooruit te helpen.”

Claas Bracklo, Voorzitter van CharIN e.V., verklaarde: “Aangezien we op zoek zijn naar een kantelpunt om elektrisch rijden ingang te doen vinden, hebben we meer dan ooit nood aan een wereldwijde standaard om de infrastructuur te connecteren en de consumenten die elektrisch rijden een naadloze ervaring aan te bieden.

CharIN werkt sinds vele jaren samen met OEM’s, fabrikanten van laadinfrastructuur, leveranciers van software en componenten, energieleveranciers, nutsbedrijven en vele andere stakeholders van de waardeketen voor EV-laadinfrastructuur, maar we erkennen dat ook de beschikbaarheid van gebruiksvriendelijke en consistente betaalmethoden van het grootste belang zijn voor een vlotte gebruikerservaring. We zijn dan ook zeer enthousiast nu Visa zich bij onze alliantie aansluit en met zijn schat aan expertise wil helpen om de consument een vlottere, snellere en veiligere betaalervaring aan te bieden.”